2016. már 25.

Készüljünk együtt a Húsvétra!

írta: heviz fan
Készüljünk együtt a Húsvétra!

Húsvét előtt, mint minden piac a Hévízi Termelői Piac is megtelik az ünnephez kapcsolódó termékekkel. Nyúl és tojás formájú ajándéktárgyak tömkelegéből választhatunk. Hogy segítsük a ráhangolódást, íme néhány csináld magad dekorációs ötlet az előkészületekhez.

Hímes tojás helyett
Az elmúlt néhány évben egyre nagyobb szokás lett az „újrafelhasználható” dekorációk használata a húsvéti teríték mellett. Az újrafelhasználhatóságot úgy értsük, hogy ezek időt álló díszek, melyeket egyszer kell csak beszereznünk, hiszen jó esetben nem törnek el, nem romlanak meg. Ha a Hévízi Termelői Piacon sétálunk, nem egy ilyen kézműves termékbe botlunk. Találhatunk üvegből készült precízen díszített, tojásformájú függőket, különböző mintájú textilekkel bevont hungarocell tojásokat, horgolt vagy színes cérnából készült tojás és nyúl formájú függőket, festett vagy csipkézett tojást is.

Tojásfestés természetesen
Ha szeretnénk festett tojást, de szívesen elszakadnánk a mesterséges festékektől, érdemes visszatérni nagyanyáink praktikáihoz. Gyűjtsük szorgosan a vöröshagyma leveleket, majd tegyük lábosba, engedjük fel vízzel, és tegyük bele a megtisztított nyers tojásokat, melyeket igyekezzünk minél jobban befedni a hagymalevelekkel. Az így készített tojások héja gyönyörű barna színt kap, melyet matricákkal tovább díszíthetünk. Ha díszesebb tojást szeretnék, érdemes előtte viasszal mintát készíteni a tojásokra, és úgy tenni a vízbe. Hasonló hatást érhetünk el, ha céklalébe tesszük a főtt kihűlt tojásokat. De pirospaprikát és kurkumát, vöröskáposztát is felhasználhatunk, hogy még színesebbé tegyük a tojásokat.

 

Ha inkább pihenni szeretnénk az ünnepek alatt, irány Hévíz! :)

Szólj hozzá

szórakozás program szabadidő érdekesség hévíz különleges heviz