2015. okt 22.

Az orvos válaszol III.

írta: heviz fan
Az orvos válaszol III.

Előző "Az orvos válaszol" témában írt cikkükben az arthrosis (ízületi prockopás) kialakulásáról írtunk. Ma betegség kezelési módszereinek ismertetésével folytatjuk.

porckopas_origo.jpg

 

Milyen kezelési módszerek léteznek?

Kétféle kezelési módszert ismerünk: a gyógyszeres és a konzervatív módszerek.
A gyógyszeres kezelésnél elsősorban fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő tabletták, kenőcsök mellett a fizioterápiás kezelések alkalmazása. A konzervatív kezelések nem kielégítő volta esetén műtéti megoldás: korrekciós csont-ízületi operáció, ill. protézis beültetés jön szóba.

Hogy segíthet a hévízi gyógyvíz, gyógyiszap a betegség kezelésében?

A hévízi gyógykúra a konzervatív kezelések teljes palettáját tartalmazza. Gyógyvíz, iszap, súlyfürdő, gyógytorna, gyógymasszázs, fizikoterápiás kezelések, gyógypakolások széles skálája áll rendelkezésre Hévízen. A komplex gyógykúra több ponton képes befolyásolni, illetve megszakítani az előző cikkben említett „ördögi kört”. A napi fürdés, úszás, vízitorna alkalmas a görcsös izmok fellazítására, ízületek kimozgatására, ödéma csökkentésére és ezen hatások összegzéseként fájdalomcsillapításra. De a rendszeres mozgás az állóképességet is javítja, izomerőt fokozza, súlycsökkenést okoz.

A termálvíz összetételéből kiemelendő: a kén - bőrön át bejut a szervezetbe, beépül a porcba és annak további károsodását akadályozza, a rádiumemanáció - belélegezve csökkenti a szervezet fájdalomreceptorainak az érzékenységét, a szénsav - perifériás értágulatot okoz.

A gyógyiszap az arthrosisban a leggyakoribb kezelés Hévízen. 42-44 C hőmérsékleten alkalmazzák. Hatása vérkeringést fokozó, fájdalomcsillapító és krónikus gyulladást csökkentő. Kémiai összetétele a termálvíznél koncentráltabb, magas a vízkötő és hőtároló kapacitása. Alkalmas az arthrosis minden fajtájának és stádiumának kezelésére, kivéve az akutan gyulladt ízületet.

A súlyfürdő nagyon jó hatású csípő, térd és a gerincet érintő kopásos tünetek, elsősorban a kísérő izomgörcs, szalag, ízületi tok-zsugorodás, végtagrövidülés enyhítésére használjuk

Az eddig említett kezelések mellett nagy jelentősége van a gyógytorna minden formájának, az elektromos kezeléseknek, gyógy-pakolásoknak, beteg-felvilágosításnak – ez mind együtt jelenti a gyógykúra komplexitását. A Hévízen működő orvosok, gyógytornászok és fizioterápiás asszisztensek, masszőrök sok évtizedes szakmai gyakorlata, tapasztalata mind-mind nagyon fontos gyógy tényező.

A mediterrán jellegű klíma, a tó gyönyörű látványa, a környezetváltozás, nyugalom pszichésen jó hatású.

Milyen esetekben nem javallott a gyógyvíz/iszap?

Gyulladás esetén a meleg iszap ellenjavallt, de a hideg jó hatású lehet az adott ízületre.
Trombózis, visszérgyulladás, nyílt sebek, gyulladásos bőrbetegségek kizárják az érintett terület kezelését. Természetesen a hévízi gyógykúra általánosan már ismert kontraindikációinak fennállása kizárják a komplex kezelés lehetőségét.

Mire kell figyelni a kúra után? Szükséges-e utókezelés?

Általánosságban elmondható, hogy pár nappal a kezelések megkezdése után úgynevezett fürdőreakció jelentkezik, melynek során a fájdalmak test szerte átmenetileg fokozódnak. A túlzásba vitt fürdőzés és terhelés esetén lázas állapot, gyulladás léphet fel. Ekkor átmeneti szünet, kezelésváltás, gyógyszer jöhet szóba.

Fontos a páciens kellő felvilágosítása, - az orvosi vizsgálatok során - a kúra lefolyásáról, a betegségről, annak kimenetéről, az életmódváltásról, testsúlycsökkentés fontosságáról, az ízület terhelhetőségének, ill. kímélésének módjáról.

Fel kell hívni a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. A kúra során elsajátított tornagyakorlatok további- már otthoni - kitartó végzésére, és ha mód van rá, a kúra évenkénti ismétlésére.

 

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel is, majd néz vissza, hiszen rendszeresen jelentkezünk Hévízzel kapcsolatos információkkal, érdekességekkel.

www.heviz.hu

 

Fotó: origo.hu
Szólj hozzá