2015. sze 30.

Az orvos válaszol II.

írta: heviz fan
Az orvos válaszol II.

Orvosunk válaszol rovatunkban ma az arthrosis (ízületi prockopás) kialakulásáról és gyógymódjairól olvashattok fontos információkat.

dsc_7063.jpg

Mit nevezünk pontosan arthrosis-nak?

Az arthrosis lényegét a lassan, fokozatosan kialakuló ízületi porckopás, majd ezt követő csont újdonképződés jelenti. Az ízületek leggyakoribb megbetegedése, degeneratív ízületi elváltozás, ami nemcsak az idősekre jellemző. Primer (elsődleges) és szekunder (másodlagos) csoportot különítünk el: primer esetben nem ismerjük a kiváltó okot. Lehet egy ízületet érintő, több és sok ízületet érintő formája.

 

Kiket érint? Hogyan alakul ki ez a betegség?

A népesség 10-12 %-a szenved ebben a betegségben. Főként 40 év felett gyakori, a nők és férfiak aránya 3:1. Oka: törés, sérülés, fejlődési rendellenesség, csont- és ízületi betegség, endokrin betegségek, idegrendszeri kórfolyamatok.

A porc elfajulásában számos tényező játszik szerepet, melyek közül legfontosabbak azok, melyek az ízület anatómiai vagy működési elváltozásával járnak (például csípőficam, serdülőkori csont- vagy porcrendellenességek, statikai deformitás, anyagcsere betegségek, ízületi bevérzés).

Egyéb okok lehetnek még:

  • a túlsúly,
  • a túlzott fizikai igénybevétel, trauma
  • a hormonális változás (például klimax),
  • a hideg, nyirkos éghajlat.
  • dohányzás
  • életkor

 

Megelőzhető, elkerülhető-e a kialakulása?

Kialakulásának valószínűsége csökkenthető rendszeres testmozgással, ideális testsúllyal, helyes testtartással, ízület-védelemmel, ergonomiailag helyes munkakörülményekkel, megfelelő cipővel.

 

Milyen tünetei vannak? Melyek a leggyakoribbak?

Többféle tünetet is megkülönböztetünk, ezek közül az alábbiak a leggyakrabban előfordulók:

Indítási fájdalom: mozgás kezdetekor jelentkezik, majd mérséklődik „bejáródik” pihenésre jelentősen csökken. Crepitatio az ízület mozgatásakor hallható, tapintható dörzszörej.

Deformitás: ízület tengelyének, alakjának változása, pl. „bütykösödés”. Contractura: ízület körüli szalagok, izmok zsugorodása, mely végtagrövidülést, izomerő csökkenést, mozgásbeszűkülést, merevséget, fájdalmat okoz.

Súlyos esetekben az ízületet mozgató izmok elgyengülnek, sorvadnak a kímélet miatt (például a térd-arthrosisos beteg combja elvékonyodik). A kezek kisízületeinek arthrosisa gyakoribb középkorú nők esetében és gyakran családi halmozódást mutat ("bütykös kézujjak").

A térdízületi kopás idősebb korú nőknél fordul elő gyakrabban, különösen, ha túlsúlyosak. A járást kifejezetten korlátozhatja mind a fájdalom, mind az ízület deformitása.

A csípőízületi arthrosis mindkét nemet egyformán érinti, korlátozhatja a beteget a járásban, a lépcsőn felfelé járásban, a lábujjkörmök levágásában, öltözködésben.


Lehetnek-e súlyosabb szövődményei? Azok kezelhetők-e?

Az érintett ízületek kisebb terhelésre jelentkező gyulladása az arthritis, mely időről-időre jelentkezhet. Ízületi folyadék felszaporodással, duzzanattal, melegséggel, bőrpírral és nyugalmi fájdalommal, erős mozgásbeszűküléssel jár.

Előrehaladott degeneratív folyamat esetén erős, állandó fájdalom, deformitás, végtagrövidülés, és az ízület teljes elmerevedése jöhet létre. A környező és ellenoldali ízületek károsodása is bekövetkezik a rendellenes terhelés miatt. A csökkent mozgáskészség testsúly növekedéséhez vezethet. A fájdalomcsillapítók rendszeres alkalmazása emésztőszervi panaszokat, magas vérnyomást, szívbetegséget okozhat. A megnövekedett testsúly és fájdalom miatt egyre kevesebbet mozog a beteg, és ez további porckárosodáshoz és más szövődményekhez vezethet. Kialakul egy önmagát erősítő „ördögi kör”: fájdalom-mozgás beszűkülés - izomspasmus (izomgörcs) - vérátáramlás csökkenése - ízület további károsodása- lehangoltság.

 

A cikkben megismerhettétek az arthrosis betegségének kialakulásával, tüneteivel, szövődményeivel. Érdemes lesz folyamatosan figyelni oldalunkat, mert a következő hetekben a betegség kezelési módszereiről, azok hévízi vonatkozásairól is szó esik majd.

www.heviz.hu

Szólj hozzá