2015. júl 07.

Mi az a súlyfürdő?

írta: heviz fan
Mi az a súlyfürdő?

 

Id. Dr. Moll Károly (1889-1982) 1953-ban vezette be Hévízen találmányát: a súlyfürdőt. A víz izomlazító hatását és felhajtóerejét kihasználó kezelési formát az óta is töretlenül használják a gerinc és porckorong betegségek kezelésekor.

sulyfurdo_rajz_1_600.jpg

A látszólag „középkori” módszer valójában nagyon hatásos technika a gerinc csigolyáinak egymástól történő eltávolítására, ezáltal a gerinc nyújtására. A nyújtás során a porckorongok eredeti állapotukba kerülhetnek vissza. A teljes eljárás fájdalommentes, mert a kellemes meleg hévízi gyógyvíz ellazítja a testet. A kezelés során a páciensek a nyaknál és/vagy a karok alatt függesztve, - gyakorlatilag - lógnak a medencében. A függesztés három féleképpen történhet: csak nyakon, csak hónaljtámasszal, valamint nyak és hónaljtámasszal egyaránt. A betegség súlyosságától függően pedig súlyokat helyeznek el rajtuk (a derékon és/vagy bokán). Kizárólag orvos utasítására végezhető.

A gerinc bántalmain kívül kezelnek még súlyfürdővel térd és csípő problémákat is. Utóbbiaknál az ízületi mozgástér beszűkülése kezelhető (amelyet általában a szalagok és izmok megrövidülése okoz). A gerinc esetében kétféle betegségcsoportról beszélhetünk: porckorong és nem porckorong eredetű betegségekről. Porckorong eredetűek azok a betegségeket, amelyek a porckorong degeneratív elváltozásának mentén alakulnak ki (mint a porckorong összelapulása, nedvességtartalmának csökkenése, kiszélesedése, rugalmasságának csökkenése, a külső rostos részek repedezetté válása.). Ezeket a fajta elváltozásokat főként a mozgásszegény életmód, táplálkozási rendellenességek és genetikai tényezők okozzák.

Hogyan hat pontosan?

A nyújtóerő hatására a megrövidült szalagok és izmok visszanyerik eredeti állapotukat. Míg ezt a gyógytornászok kimozgatással érik el, addig a súlyfürdő esetében nem terhelődnek az ízfelszínek, így a kezelés fájdalommentes. A húzóerő hatására a porckorong megnyúlik, megszűnik a kiszélesedés, csökken a nyomás. Átlagosan 2-5 kg súlyt ír fel a kezelőorvos a bokára illetve derékra (összesen maximum 20 kg-ot). A kezelés időtartama általánosságban 15-20 perc.

Kinek?

Mindenkinek, akinek nincsen olyan betegsége, amely ezt ellenjavallja. Izomgörcsök oldására, szalag, és izomzsugorodások mérséklésre, porckorongok és nyomás alatt álló ideggyökök tehermentesítésére. Súlyfürdő kezelés adható már akár 14-15 éves kortól. Nem csak a megelőzés miatt, de a tanulmányok szerint sajnos, már ebben a korban is megkezdődik a porckorong és a gerinc romlása, sőt 30 éves kor felett már mindenkinek van ilyen bántalma, függetlenül attól, érzi-e a tüneteket vagy sem. Ennek a helyre állításban – az életmódváltás mellett – segíthet a súlyfürdő is.

Kinek ne?

Kezeletlen magas vérnyomás esetén, nyílt sebek, daganatos és eszméletvesztéssel járó betegségek, erős, csonttöréssel járó csontritkulás, csípőprotézis esetén. Állapottól függően gyógyult csigolyatörések, gerincműtétek, vállműtétek után, ál-csigolyacsúszás esetén, generalizált izombetegségek, valamint előrehaladott Bechterew-kór esetén.

 Tudtad, hogy a súlyfürdő kezelés száraz formáját (száraz trakció – nyújtás, húzás) már Hippokratész idejében ismerték?

További érdekességek a súlyfürdőről itt!

 

 

Forrás: Dr. Bergmann Annamária: Hévízi gyógymódok

Szólj hozzá

hévíz gyógyászat gyógykezelés hévízi tó gyógyvíz gyógytó súlyfürdő moll károly