2015. jún 19.

Rejtélyes lények a hévízi tóban

írta: heviz fan
Rejtélyes lények a hévízi tóban

Az előző bejegyzésben a kis vöcsök mellett említést tettem néhány láthatatlan élőlényről is, melyek hallatán először talán borzongunk, sőt talán még a kedvünk is elmegy a fürdéstől. De jobban megismerve „őket” rájövünk, hogy jelenlétük nagyon fontos a tó biológiai aktivitása és gyógyhatása szempontjából.

Ma ezekről a különleges lényekről hoztam nektek néhány érdekességeket.

dreamstimefree_13096_buborek_550.jpg

 

Kék, zöld és kovaalgák, ők a hőforrás legjellemzőbb növényei. Különleges fehérjéjük teszi őket alkalmassá, hogy a magas hőmérsékleten is megéljenek. Jellegzetes lakók a kénbaktériumok, „akik” a képesek a vízből kiválasztott ként a sejtjeikben elraktározni. Míg mások fehérjét és cellulózt bontanak, ami fontos a tőzeg lebontásában és a gyógyiszap kialakulásában. Unikumnak számít a csak itt fellelhető „Micromonospora heviziensis” nevű sugárgomba, amely antibiotikumot termel, így a víz fertőtlenítő hatású is. A víztisztító kerekesférgek felfalják a baktériumokat és a lebegő szerves részecskéket.

 

Tudtad,

  • hogy a tóban és környékén, a Magyarországon ismert 190 fajból álló csigafaunából 66 csigafaj él?
  • hogy őshonos halfaja a „törpenövésű hévízi” vadponty?
  • hogy az apró élőlények mellett találkozhatunk mocsári teknőssel, pettyes gőtével, kecskebékával, sőt a lefolyónál récékkel, bütykös hattyúkkal és szárcsákkal is?

 

További érdekességeket a hévízi tó élővilágáról itt olvashatsz!

 

Szólj hozzá

természet érdekesség hévíz