I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Fenntarthatóság és turizmus?

hevz_0586.jpg

Fenntartható lehet-e egy turisztikai desztináció, ahol évente sokkal nagyobb környezeti terhelést jelentenek a turisták, mint amit a település lakosságszáma indokolna? Hogyan tudunk fenntarthatóságra törekedni, ha eleve tudjuk, hogy egy olyan rendszert működtetünk, ami „kényelmi” szolgáltatásokat kínál a helyi adottságokhoz képest sokkal nagyobb volumenben?

A fenntarthatóságnak sok szegmense van; környezeti, gazdasági és akár kulturális. Az is fontos, hogy az emberek jól érezzék magukat, és az is, hogy ne károsuljon a természet. Prioritás, hogy gazdaságosan működtessünk valamit, ugyanakkor a vendégigényeknek megfelelő, minőségi szolgáltatást tudjunk biztosítani. Ezek összehangolása nem mindig egyszerű feladat, hiszen egy családi ház nem összehasonlítható egy nagy kapacitású szállodával, egy fürdőkomplexummal vagy egy nemzeti parkkal, hogy egy városgazdálkodási szervezetről ne is beszéljünk. Pedig ezek mindegyike egyformán része a nagy turisztikai gépezetnek.

MIT RONTHATUNK EL, AVAGY MIRE KELL ODAFIGYELNI?

Mik lehetnek a legneuralgikusabb problémák a körforgásos gazdálkodás kapcsán, és ezeket hogyan orvosolhatjuk most vagy akár rövid -és hosszabb távon egy turizmus által frekventált településen?

  • a felhalmozott szemét mennyisége (turizmus által keletkező plusz szemét a szolgáltatóknál és a köztereken)
  • pazarló ivóvíz felhasználás (medencék töltése, zöld felületek öntözése)
  • a folyamatos működés közben felhasznált hatalmas energiamennyiség, legyen az akár áram vagy gáz (vízgépészet, hűtés-fűtés, konyhák, hűtőkamrák stb.)
  • légszennyezés (közlekedésből adódó)
  • hangszennyezés, zaj (tömeg, tömegrendezvények, tömegközlekedési eszközök)
  • zsúfoltság
  • épített és zöld felületek aránya (túlépítettség, forrósodás, levegőtisztaság)
  • természeti értékek vagy épített környezet rongálása, amortizációja (gyorsabb elhasználódás, felelőtlen viselkedés)
  • élelmiszerpazarlás

 heart-1192662_1920.jpg

MINTÁK EGY KLASSZIKUS HAZAI TURISZTIKAI DESZTINÁCIÓBAN

Hévíz egy kicsi település, alig 5000 lakossal. Ám ez az aprócska település turisztikai vonzerejének köszönhetőn az ország egyik leglátogatottabb városa, az itt eltöltött vendégéjszakák száma a 2000-es évek óta közelíti vagy meghaladja az évi 1 milliót. Ennek fényében különösen fontos figyelni arra, hogy a város és a turisták ökológiai lábnyoma nehogy hatalmasra nőjön. Igyekezni kell a lehető legminimálisabbra csökkenteni a turizmus által okozott környezeti terhelést, ami sok esetben mennyiségi helyett minőségi változásokban kell, hogy megmutatkozzon.

Kisebb léptékben, egy-egy önálló magánház vagy családi vállalkozásként üzemeltetett vendéglátóegység gyorsabban és könnyebben tud reagálni az új kihívásokra. Gyűjti az esővizet az öntözéshez, szelektíven gyűjti a szemetet, újrahasznosít, felújít bútorokat, zöld energiát termel és/vagy használ, élelmiszer alapanyagait, ha lehet megtermeli vagy a térségből szerzi be, parkosít stb. De mit tehetnek azok a szolgáltatók, akiknek egyszerre akár több száz vagy ezer emberről kell gondoskodniuk?

 hevizi_to_a_kisbolygo.png

FENNTARTHATÓSÁG A HÉVÍZI TÓFÜRDŐBEN

A probléma nagyon is komplex. Egyrészt beszélnünk kell az intézmény működése szintjén a globális fenntarthatósági megoldásokról. Ilyenek, a már működő hőszivattyú és napelemes rendszer, vagy az ezeket szabályozó, távfelügyeleti smart eszközök alkalmazása, amik önszabályozó módon optimalizálják az üzemeltetést. A közeljövőben további, ezekhez hasonló modernizálások várhatók, melyek célja minden esetben egy minél zöldebb és költséghatékonyabb működés biztosítása.

Teljesen más jellegű, lokális kérdéseket vet fel a Hévízi-tó és környezete, mint természetvédelmi terület (Hévízi-tó TT) fenntarthatósága.  Mert bár a Hévíz-tó vízhőmérsékletét, vízmennyiségét, áramlását és tisztaságát mag a természet szabályozza, elengedhetetlen, hogy évről-évre számos zöld döntés szülessen. Ilyen például a tavat ölelő zöldfelületek folyamatos javítása, őshonos fajok telepítése, invazív fajok irtása, stabil, önmagát hosszútávon is fenntartani képes rendszer felállítása - lévén a területet jelentős részét telepítéssel, szabályozással alakították ki, nagyjából 200 évvel ezelőtt. Fontos továbbá a vízzel való gazdálkodás, az elfolyó vizek minél szélesebb körű felhasználása. De fontos az is, hogy immár több évtizede törvény szabályozza és korlátozza a vízkitermelést. A Hévízi-tavon a beépíthető dolgok anyagválasztásától a környezetbarát tisztítószereken át még a környezeti nevelésre is nagy hangsúlyt fektetnek, mondta el Németh György környezetmérnök a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórháztól. Az egyik legnehezebb feladat megtalálni az egyensúlyt a nagy vendégszám, a folyamatosan növekvő minőségi igények, a gyorsan amortizálódó eszközök, a tartósság, a környezetbarát megoldások és a tó védelme között.

teka_heviz_4_moment.jpg

HASONLÓ SZEMPONTOK, ELTÉRŐ MEGOLDÁSOK

Hasonló szempontok, de eltérő megoldások tapasztalhatók a hévízi Hotel Európa Fit szállodában. A fenntarthatóság számukra is nagyon fontos kérdés, sőt céljuk, hogy évről-évre zöldebb és energiahatékonyabb megoldásokat vezessenek be a működésbe. Az utóbbi évek változásai és beruházásai is mind ez irányba tartanak, melyekről Horváth Ferenc, a szálloda ügyvezető igazgatója mesélt büszkén.

Horváth Ferenc személy szerint is a környezettudatosság elkötelezett híve, így az általa vezetett szállodában is igyekeznek minden döntést ilyen szempontból is alaposan megvizsgálni. Az már a legtöbb szálláshelyen, így itt is természetes, hogy a törölközőket, köntösöket csak kérésre cserélik, mossák. Az ételpazarlást szinte teljesen sikerült megszüntetni, ezt részben az előre porciózással, a kisebb tányérokkal, a személyzeti étkeztetéssel oldják meg. A szállodában a változatos ízvilághoz az alapanyagok nagyjából 50%-át helyi termelőktől szerzik be. Az eldobható palackok helyett csak visszaváltható üvegek vannak, az étlap pedig idényjellegű. Hogy kevesebb felesleges műanyagszemét keletkezzen megszüntették a kis kiszerelésű piperecikkeket, melyeket pumpás utántöltők váltottak fel. Tisztítószerekben évek óta csak környezetbarátot használnak. A pandémia sok szempontból segített felgyorsítani néhány folyamatot, például az elmozdulást a papírmentes szálloda irányába. Cél, hogy rövid távon, akár néhány éven belül csak akkor kelljen valamit kinyomtatni, legyen az akár a bejelentkező lap vagy az étlap, ha a vendég kimondottan kéri.

child-1867463_1920.jpg

Az utóbbi pár évben igazán kiemelkedő fontosságú beruházások is történtek a fenntarthatóság jegyében. Ilyenek például az „okosszobák”, melyek érzékelik a felhasználó igényeit és szabályozzák a hűtést-fűtést, világítást. Ha kell, kikapcsolják a tévét, vagy leállítják a klímát mindezt mágneskártyák nélkül. A döntéseket a rendszer a maximális energiahatékonyság jegyében hozza meg, alkalmazkodva a vendégek kényelmi elvárásaihoz is. Mivel olyan hévízi szállodáról beszélünk, ahol töltő-ürítős rendszerű gyógyvizes medencék is vannak, így az elfolyó termálvíz hasznosítására is gondoltak. Az elfolyó meleg vizet először a többi medence temperálására használják, majd tárolókban gyűjtik és a gyűjtött esővízzel együtt a hotelt ölelő park öntözésére fordítják. Ezzel rengeteg ivóvizet spórolnak meg a jövőnek.

Az épületekre a közeljövőben egy korszerű napelemes rendszer kerül, ami egy smart megoldásnak köszönhetően maximalizálni képes a panelek energiahatékonyságát. Az energiafelhasználást és termelést ráadásul egy digitális kijelzőn keresztül a vendégek is követhetik, így remélik, hogy sikerül tudatosítani, hogy a fenntartható, energiatakarékos megoldások hogyan járulnak hozzá a szálloda optimális üzemeltetéséhez. Azért is érzik ezt fontosnak, mert évről-évre növekszik azon utazók számra, akik nyaralásuk alatt is keresik és értékelik a fenntartható megoldásokat.

dsc_0046_wide.jpg

VÁROSÜZEMELTETÉS MÁSKÉPP?

Egy város üzemeltetése számos feladattal jár, a közétkeztetés megoldásától a virágosításig, a díszvilágítások kihelyezéséről a közvécék üzemeltetéséig, a közintézmények kilincseinek csavarozásától a rendezvények áramellátásáig és tovább… Hévízen ezt a feladatot a GAMESZ látja el, így fenntarthatóságról a vezetőt, Gönye Józsefet kérdeztük.

Elég komplex kérdés a gazdaságos üzemeltetés, a fenntarthatóság és a környezetbarát törekvések összehangolása egy település egészének működtetése szempontjából, hiszen a lehető legköltséghatékonyabban kell törekedni a maximalizált esztétikum elérésére és a zavartalan, folyamatos működésre az év minden napján. Ez több szempontból sem egyszerű, hiszen sem anyagi sem humán erőforrások nem állnak korlátlan mennyiségben rendelkezésre, ugyanakkor a frekventáltság miatt, mind a helyi lakosok, a városvezetés és az ide érkező bel- és külföldi vendégek elvárásai is magasak.

kis_vocsok_es_fioka_2.jpg

A sok feladat mellett évről-évre törekszenek egyre több téren zöldebb és fenntarthatóbb megoldásokat keresni a működésben. Az egyik hévízi hotel elfolyó termálvizét például egy hosszabb lépcső fűtésére használják, ami télen biztosítja a környezetbarát csúszásmentesítést. Ez balesetmegelőzési szempontból is fontos. Mivel mocsaras-lápos, vízparti területek szegélyezik a várost, így egyre nagyobb mértékben alkalmaznak biológiai szúnyoggyérítést a kémia mellett vagy helyett, ám ebben térségi összefogásra is szükség van. A közvilágítást energiahatékony égőkkel és automatikus fényerő szabályozással optimalizálták néhány éve. Az új „vidd haza a saját szemeted” trendnek megfelelően Hévízen is csökkentették a kihelyezett szemetesek számát, aminek következtében lényegesen csökkent is a köztéri szemét mennyisége.

Hévíz híres csodálatos zöld felületeiről, virágairól, sétányairól. Ezek fenntartásában is vannak és lesznek a közeljövőben változások. A fenntarthatóság egy város szempontjából sokszor más szempontok figyelembevételét is jelenti. A növények esetében olyan kérdéseket is meg kell fontolni, hogy milyen gyorsan nő, mennyi gondozást, öntözést igényel, mennyit „szemetel”, mennyire vonzza a méheket, darazsakat, ellenálló-e a kártevőkkel szemben, veszélyes lehet-e bármi módon az járókelőkre: tüskék, mérgező termény, pollenallergia, túl nagy méret stb. A városban ezért célszerű a parkosított területeket koncentrálni, a sok egynyári növény helyett több, ellenállóbb évelőt ültetni, hiszen ezek jóval kevesebb öntözést és tápoldatozást igényelnek és nem kell őket szezononként cserélni. Fontos a szemléletformálás is, hiszen a közterület nem a városé, hanem mindenkié, így mindenki felel érte. Ez nem csak abban kell, hogy kimerüljön, hogy természetes, hogy a saját házunk előtti járdaszakaszon télen takarítjuk a havat, de nyáron nyírjuk a füvet, ősszel összegyűjtjük a leveleket, sőt a közterekre is úgy vigyázunk mindannyian, mintha a saját kertünkről lenne szó.

50663.jpg

Persze városi szinten sok teendő van még a jövőben, amit jó lenne megoldani. Egyelőre viszonylag kevés megújuló energiát tudnak hasznosítani, és a középületekről jelentős mennyiségű esővíz is összegyűjthető lenne, amit a zöldfelületek öntözésére lehetne használni a drága ivóvíz helyett. Ezek a többnyire beruházási feladatok még megoldásra várnak Hévízen.

EGYÉB EREDMÉNYEK, TÖREKVÉSEK AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMOK CSÖKKENTÉSÉRE HÉVÍZEN

Az utóbbi években természetesen számos olyan kisebb és nagyobb változás történt Hévízen, ami mind egy tudatosabb, környezetbarátabb települést vetít elénk. Az egyik ilyen döntés, hogy a rendkívül zaj- és légszennyező buszpályaudvart áthelyezték a Hévízi-tó és véderdő közvetlen környezetéből a város egyik szélső helyszínére. Több érintett szervezet együttműködésében megújultak a véderdő sétaútjai, tanösvényei. A turisztikai szervezet egyre több városi esemény szervezésénél vesz figyelembe zöld szempontokat. Ilyen például a kimondottal ökotudatos „Erdei Misztérium” programsorozat, amit kis közönség számára szerveznek, teljesen low impact szemlélet mentén. Ugyancsak a turisztikai szervezet döntése volt, hogy az emblémázott városi ajándéktárgyakat és szóróajándékokat fenntarthatókra cserélik. Így már évek óta helyben készült papírcsomagolású iszapszappannal vagy papírtasakos virágmagokkal ajándékozzák meg vendégeiket.

girl-2436545_1920.jpg

MEGÉRI-E INNOVATÍVNAK LENNI? MINDENKÉPP!!!

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre fontosabb az energiatudatos, fenntartható gondolkodás! Egyre több üzemeltető számára fontos az új beruházások esetén, hogy hosszú távon is gazdaságosan és fenntarthatóan, sőt ma már környezetbarát megoldásokban gondolkodjon. Ezzel egy időben növekszik azoknak a vendégeknek a száma, aki értékeli, keresi és preferálja az ilyen megoldásokat alkalmazó desztinációkat, szálláshelyeket, vendéglátókat. A társadalmi felelősségvállalás, a Föld és az emberiség jövője egyre több ember számára fontos és megoldandó kérdés. Kinek kisebb, kinek-kinek nagyobb léptékben, de van döntési lehetősége, és van teendője a kérdésben.

unnamed.jpg

 

Hasonló cikkeink:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr1117904095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása