I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Mi az, ami nagyon szép volt, de csak másfél évig élvezhették a vendégek Hévízen?
Sorozatunk befejező része a Tófürdő I. Világháborút követő története

 kupolasujabb.jpg

starndfurdo.jpgAz I. Világháború után a fejlesztések új erőre kaptak. Megépült a jellegzetes tóparti Fürdőépület, valamint 1932-ben üvegtetőt kapott a főépület, ami ezzel teljesen fedetté vált. 1930-ban már 7 szálloda, 11 vendéglő és 40 villa állt a községben, az éves szinten csaknem 16 ezer vendéget pedig változatos kulturális élet fogadta.

terapiasszoba.jpgEzekben a boldog békeidőkben lett főorvos Hévízen dr. Schulhof Vilmos, aki a mozgásszervi rehabilitációban a fürdőzés mellett már elektronterápiát és röntgent is alkalmazott. Jelenleg a fürdő melletti sétány viseli nevét.

A képen egy korabeli rehabilitációs terem látható.

telifurdo_1.jpg1948-ban, az addig Festetics tulajdonú Tófürdőt és minden kapcsolódó épületet, parkot államosítottak. 1952-ben létrehozták a Hévízi Állami Gyógyfürdőkórházat, 1968-ra pedig elkészült az ország akkor legmodernebb, balneoterápiás gyógyászati eszközökkel teljesen felszerelt fedett fürdőépülete.

sulyfurdo.jpgEbben az időszakban kezdte munkásságát id. dr. Moll Károly, a súlyfürdő feltalálója, 1952-től a Gyógyfürdőkórház osztályvezető főorvosa majd 1968-ig igazgatóhelyettese. Munkássága meghatározó volt abban, hogy Hévíz és a hévízi gyógyászat európai hírnévre tett szert.

A képen a korabeli vízen úszó súlyfürdő rekeszek.

amileegettlegi.jpgAz idegenforgalom a 70-es években olyan mértékben megnövekedett, hogy a Tófürdő épületek újjáépítése szükségessé vált. A korábbi kupolás épületeket 1977-től vörösfenyő borítású, tornyos épületek váltották fel. A teljes felújítás 1985-re fejeződött be, de a vendégek nem sokáig élvezhették, hiszen az egy tűzvész következtében 1986. március 3-án teljesen megsemmisült. Az újra újjáépített épületek végül 1989-ben készültek el.

A tófürdő épületei azóta is folyamatosan változnak, hiszen a központ rész immár teljesen fedetté vált, változott néhány torony szerkezete, korszerűsítésre kerültek a belső terek, megújult a Deák téri (nyári) bejárat, valamint megnyitott a Festetics Fürdőház is, ami a tó déli bejáratának és a wellness szolgáltatásoknak ad helyet.

ujujjaepitett.jpg

mailegifelvetel.jpg

wellness_and_therapy_center_heviz_lake.JPG

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr4413402317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása