I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Miért hetes a Hetes?
Érdekességek Hévíz épített örökségeiből I. rész

regi_latkep.jpg

A Hévízi tó látképe az 1900-as évek legelején

Tudjátok miért hívja Hévízen mindenki „Hetes Ház”-nak a Hotel Spa Hévíz épületét?, vagy azt, hogy mi az a „Kurszalon” és hol található?

A platán fákkal beárnyékolt, padokkal szegélyezett dr. Schulhof Vilmos sétány egyik oldalán a hévízi tó, másik oldalán a Szent András Reumakórház történelmi épületei tárulnak elénk. Az itt látható épületek az 1870-es években épültek, majd az 1900-as évek elején alakították át őket a ma is látható kétszintes házakká. A sétány maga, pedig az 1930-as években hévízen praktizáló dr. Schulhof Vilmos főorvosról kapta nevét, aki munkásságával sokat tett a hévízi gyógyászat népszerűsítéséért nemcsak itthon, de külföldön is.

Az 1870-ben már részben álló 7 épületnek azonban külön története van

800asevek.jpg gyorgyhaz.JPG

 

 

 

A György-ház régen és most

Kezdjük mindjárt sorrendben, az „A” épülettel, melynek elnevezése: György-ház: A Festetics család által kialakított „Újtelep” északi részén épült szecessziós stílusban. Nevét Festetics Györgyről, a fürdőváros alapítójáról kapta.

rakoczihaz.jpgrakoczihazmost.jpg

 

 

 

A Rákóczi-ház régen és most

Mellette található a „B” épület, melyen a Rákóczi-ház feliratot találjuk. Nevét azért II. Rákóczi Ferencről kapta, mivel 1863-ban épült az épület és ugyanebben az évben szállították haza Törökországból Rákóczi hamvait.

ellavilla.JPGkonferencia.jpg

 

 

Az Ella villa és jelenlegi díszterem a régi Kúrszalon épületében

 „C” épület az Ella-villa nevet viseli, mely Karola Elláról kapta a nevét, aki Festetics Tasziló lánya volt.

Dél felé haladva a következő épület az étterem és a díszterem. Ennél az épületnél volt a Festetics birtok határa, ez volt az első kőből készült ház, amit a fürdővendégek elszállásolására építettek az 1860-as évek elején. 1909-ben, annak eredményeként, hogy Reichl Vencel bérlő mindent elkövetett, hogy Hévízt nemzetközi fürdővárossá fejlessze, emelettel bővítették, és a fürdőhelyeken nélkülözhetetlen „Kúrszalon” funkciót kapta, ami báloknak, hangversenyeknek adott helyet. Jelenleg itt található a Szent András Reumakórház díszterme.

Negyedik a sorban a Ferenc József-ház, ami jelenleg a „D” épületnek ad helyet. Nevét abból az alkalomból kapta, hogy a ház átadásának évében emelte Ferenc József – magyar király és osztrák császár – Festetics (II.) Taszilót hercegi rangra, aki a ház építtetője volt.

heteshaz.jpg ujheteshaz.jpg 

Az eredeti és jelenleg is hotelként működő Hetes Ház, amit azóta összeépítettek a Deák-házzal

Lássuk miért hetes a Hetes Ház! Lonkay Ferenc, a Festetics család uradalmi építészének tervei alapján építették az épületet 1870-71-ben. A ház az „Újtelep” része volt, ahol sorszámozással jelölték az épületeket, így maradt rajta ez a név. Ez volt az egyetlen két szintes épület a hévízi tó mellet a 19. században. Jelenleg a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház üzemeltetésében szállod működik itt.

Végül de nem utolsó sorban, nem maradhat el a Deák-ház, melynek eredeti neve Tasziló-villa volt, azonban Festetics (II.) Tasziló herceg halálát követően átnevezték Deák Ferenc után Deák-háznak.

kapolna.jpgSajnos később lebontották, de ugyanebben az időszakban épült egy kápolna is a fürdő mellett. Az épületről még árulkodik számunkra néhány régi képeslap.

 

Olvassátok el következő bejegyzésünket is, melyben a Hévízi Tófürdő szimbolikussá vált épületeiről tudhattok meg érdekességeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr8213290907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása