I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Receptajánló III.

Rég volt már gasztronómiai témában bejegyzés az oldalon, ezért gondoltam most pótlom ezt a hiányosságot. Igaz, nem éppen egy nyári ételt választottam, hanem egy igazán zalaias fogást: tejszínes-gombás borjúragu zalai dödöllével

borjuragu.jpg

Hozzávalók 4 főre

  • 1/2 kg borjúcomb
  • 1/2 kg  vargánya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2 dl zöldség alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 cs petrezselyem
  • 2 ek vaj
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés
A felhevített vaj és olívaolaj keverékén megpirítjuk a kisebb, közel egyenlő méretű darabokra vágott, előzetesen sózott, borsozott borjúhúst, a finomra vágott petrezselyem és fokhagyma kíséretében. Amikor a húskockák minden oldala megpirult, felöntjük a fehérborral és az alaplé felével. Közepes lángon, félig lefedve majdnem puhára pároljuk. Néha ránézünk, és ha kevés lenne a leve, az alapléből pótoljuk.
Közben megtisztítjuk a gombát, felszeleteljük és mikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk. Felöntjük a maradék alaplével és készre főzzük.
A legvégén belekeverjük a tejszínt és összeforraljuk. Szükség szerint igazítunk az ízesítésén (sózzuk, borsozzuk). Ha hígabb a mártásunk a kelleténél, akkor burgonyakeményítővel sűrítjük.

Zalai dödölle
2 kg burgonya, ízlés szerint só, 2 fej vöröshagyma, 2 dl olaj 50 dkg liszt

A burgonyát megpucoljuk, apró darabokra vágjuk és annyi sós vízben, tesszük fel főni, ami éppen ellepi. Amikor megfőtt a tűzhelyet takaréklángra tesszük. Tűz fölött összetörjük a megfőtt burgonyát, majd megszórjuk liszttel, és fakanállal elkezdjük dagasztani. Ez egy kicsit fárasztó művelet. Akkor jó, ha a masszánk már jó kemény, eldogoztuk a lisztet teljesen - ami adott esetben lehet több, vagy kevesebb is, ez nagyban függ a krumpli minőségétől. Ekkor elzárjuk a tűzhelyet.
A vöröshagymát apró kockákra felvágjuk és az olajon rózsaszínűre, sütjük. Fogjunk egy nagyobb lábast és kezdjük beleszaggatni nagy galuskaformájúra a dödölle tésztát, amit meglocsolunk hagymás zsírral. Ha kész, akkor már tálalhatunk is: szedjünk néhány dödöllét a tányérra majd merjük rá a ragut. Frissen vágott petrezselyemmel hintsük meg.

Jó étvágyat hozzá! :)

A receptet a hévíz.hu-n is megtaláljátok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr448906896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása