I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Interjú - a Monitor Magazin vendége Dr. Gyarmati Noémi belgyógyász, fizioterápiás szakorvos

„A hévízi gyógyítás alapja a csodálatos tó, de vallom, hogy a személyzettől lesz komplex.”

Kutatás, oktatás, gyógyítás, környezetvédelem – e négy összetevő harmóniája határozza meg a hévízi Szent András Reumakórház mindennapjait. A tó és a kórház egy egység, egymás hatását felerősítik és kiegészítik – mondta dr. Gyarmati Noémi belgyógyász, fizioterápiás szakorvos, aki Kórház a Hévízi-tó partján címmel tartott előadást az Ápolók napján Hévízen. A főorvos asszony úgy véli: Hévíz varázsa abban rejlik, hogy van idő a gyógyításra, nemcsak a beteg testével, de a lelkével is tudnak törődni.

– A hévízi gyógyítás alapja a csodálatos tó, de vallom, hogy a személyzettől lesz komplex. A páciensek el vannak bűvölve attól, hogy itt mosolyognak az emberek. Egy műtét után általában a beteg kap egy utasítást: folytasson gerinckímélő életmódot. De honnan tudhatná, hogy mi az, helyesen csinálja-e? Nálunk már a felvétel során iránymutatást kap az orvostól, a kezeléseken beszélget a fizikoterápiás asszisztensekkel, a gyógytornásszal, a masszőrrel, az osztályon a nővérrel, így a kúra végére bevésődik, mit kell tennie.

– Vegyük sorra a három fő tevékenységet, kezdjük a kutatással!
– A kórház nagy hangsúlyt helyez arra, hogy tudományos vizsgálatokat folytassunk gyógytényezőinkkel kapcsolatban. Napjaink bizonyítékokon alapuló orvoslása megköveteli az ún. „kettős vak kísérleteket” - amikor sem a beteg, sem az orvos nem tudja, hogy milyen kezelést kap. A Hévízi-tó gyógyhatását nyilvánvalóan nem lehet ily módon vizsgálni, esetében csak „egyes vak kísérlet” létezik: a beteg tudja, hogy melyik kezelést kapja, de az orvos nem. Folytak külföldön azzal kapcsolatos vizsgálatok, hogy mennyivel jobb a bennfekvéses kúra a bejárónál. Az eredmények szerint kisebb hatása várható annak a kezelésnek, amelyet munka mellett végeznek, igenis rá kell szánni az időt a pihenésre, a regenerálódásra.

– Az oktatásban kikre helyezik a hangsúlyt?
– Az oktatás több szálon fut: korábban a középiskolában nővéreket, ápolókat képeztünk, jelenleg a felnőttképzésben gyógymasszőröket tanítunk és vizsgáztatunk, a felsőoktatásban pedig gyógytornászokat, orvosokat, szakorvosokat, egészség-, illetve gyógyturizmus szakos hallgatókat oktatunk.

– Az ön édesapja, dr. Gyarmati József nagy tiszteletnek örvend a szakmában. Szoktak beszélgetni a változásokról?
– Természetesen. Olvastam egyszer egy remek darwini értelmezést: evolúciós szempontból nem a legerősebb, de nem is a legokosabb lesz az, aki túlél, hanem az, aki a legjobban tud alkalmazkodni. A hévízi kórház mindig remekül tudott alkalmazkodni a körülményekhez, mindig meghallotta az idők szavát. Ha lehetőségünk van a fejlesztésre, a megújulásra, élünk vele.

– Milyen gyógyfürdőellátásokat nyújtanak?
– Az OEP által engedélyezett rendelési idő péntek 14 órakor lejár, így a péntek délutántól hétfőig Hévízre érkező betegek mind hétfőn jelennek meg a fürdőgyógyászati ellátás kiírására, ezért kérjük a környékbeli betegeket, hogy ők előjegyzés alapján, a hét többi napján jöjjenek vizsgálatra.
– A legnépszerűbb szolgáltatás a fürdőjegy, ám hasznos, ha egymásra építve több kezeléssort, komplex kúrát vesz igénybe az ember. A részleges térítési díjak megterhelik ugyan a pénztárcát, de lényegesen kevésbé, mintha teljes árat kéne fizetni érte (egy 20 perces gyógymasszázs 3000 Ft, OEP-támogatással pedig 750 Ft). Az egészségbiztosító egyszerre négy gyógyfürdőellátást engedélyez egy betegnek, és minden esetben előzetes orvosi vizsgálat szükséges. Fontos tudni, hogy évente kétszer lehet 15 kezelést igénybe venni, amelyet 56 nap alatt kell „kipipálni”. Javasoljuk, hogy kúraszerűen, hetente többször jöjjön a beteg kezelésre, másképp inkább a gyógyhatás helyett wellness-hatást fog tapasztalni. Érdemes a fürdés mellett kipróbálni az iszappakolást, a masszírozást, a szénsavas kádat, a víz alatti vízsugármasszázst vagy a víz alatti tornát. Fontos az is, hogy a háziorvosi beutaló ne legyen egy hónapnál régebbi, másképp nem tudjuk kiírni a kezeléseket.

 

Forrás:monitormagazin.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr438511840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása