I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

„Hol volt, hol nem volt…”

Csokorba szedtem Nektek, milyen legendák, történetek élnek ma a Hévízről és a Hévízi Tóról.

A legismertebb legenda Flavius Theodosius keletrómai császár nevéhez fűződik. A történet szerint a Szent Szűz egy keresztény dajka imádságára fakasztott forrást, hogy a dajka egy lebénult gyermeket meggyógyítson. A fakasztott forrás vízétől, és iszapjától a gyermek felgyógyult, és később keletrómai császárként uralkodott.

flavius.jpg

A római korban repít vissza az a történet, akinek főszereplője a 80 éves Dubius, aki a mai Fenékpuszta területén élt, és az erőd írnoka volt és felesége Dubia, akit kegyetlen reuma kínzott. Dubius a „büdös tó” környékén járva látta, hogy az erdei vadak a vízhez járnak fürdeni fájó tagjaikat, majd ugrándozva vidáman távoznak. Ekkor fogta feleségét, és ahogy az lenni szokott a régi mesékben, az öregasszony csak egyszer fürdött meg a vízben, de mintha elfújták volna betegségét: elégedetten és fiatalon tért haza.

Egy a török korban játszódó történet szerint Tátika ura és a Csobánc várának kapitánya ellenséges viszonyban voltak egymással. A várkapitány sokszor látta Tátika bástyáin, Pethő Klárát, a vár urának lányát, akibe szerelmes lett. Egy este fellovagolt a várba és megküzdött a leány apjával, hogy feleségül kérhesse. Az öreg Pethő végül odaadta lányát Rezi Sándornak, de csak ekkor derült ki, hogy a lány mindkét lábára béna. Az ifjú pár – egy cigányasszony tanácsára – a hévízi tó partjára építtette házát, így a lány gyakran fürdött vízben, majd csodák csodájára meggyógyult és boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Tátika szerepel abban a történetben is, mely szerint óriások éltek a Hévíz, Keszthely, Rezi és Tátika körül. Gyermekeik a csodás réteken jártak, játszadoztak. Kútásásra adták fejüket, mikor a Föld mélyéből meleg víz tört elő. Így keletkezett a tó.

Ez csak egy része a számtalan történetnek, ami a gyógyító tó keletkezésével kapcsolatos. Még több legenda és mesés játék Hévízről!

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr777681982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása