I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Dagonyázzunk!

Na persze nem úgy, mint négylábú barátaink, hanem különleges körülmények között. A hévízi tó medrét borító iszap a maga nemében egyedülálló. Tudtad, hogy a tó medrét akár 1-7 méter vastagságban is beborítja?

dsc_9639.jpgIszapmedence a Hévízi Gyógytónál

Sőt a forrásbarlangból feltörő hideg és meleg vizet is iszapnyereg választja el. A régen „hévízi korpának” nevezett iszap előkelő helyet foglal el a gyógyiszapok között. Az említett „korpa” sokszor lebeg a víz felszínén, ez a gyógyhatás egyik fontos eleme. Szerkezetileg könnyű, finom, szétmorzsolódáskor gáz válik ki és az iszap a mélybe süllyed. Érdekesség, hogy hirtelen légnyomáscsökkenéskor sokszor az egész vízfelszínt beborítja, ilyenkor a helyeik szerint esőt jelez a tó.

Fizikai tulajdonságait tekintve sötétszürke színű, lágy állagú, növényi eredetű. Leginkább mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére alkalmas, de használják idült gyulladásos nőgyógyászati betegségeknél, és bizonyos bőrgyógyászati betegségeknél is. A szervezetbe jutva elősegíti és növeli az anyagcsere folyamatokat, a sejtműködést. Kiváló hőtartó – és rossz hőleadó – képessége miatt tartós meleg-hatást biztosít, így csökkenti az izmok görcsös állapotát, lazítja a kötőszövetet, vérbőséget okoz, segíti a keringést és fájdalomcsillapító.

Eredete alapján vulkanikus és lápos iszapra oszthatjuk. Voltaképpen átmenetet képez a tőzegek és a vulkanikus forrásiszapok között (kevert iszap). A magas ásványi anyag tartalma, a benne lévő rádiumsók, valamint a szerves (20 %) és szervetlen (80 %) anyagok, kénvegyületek különleges elegye értékes gyógyiszappá teszi.

Mi is van benne?

  • Ásványok közül: mészkő, kvarc, földpát, csillám, amfibol
  • Szervetlen anyagok közül: kalcium, nátrium, magnézium, szilícium, vas, alumínium, titán-szulfánt, hidrogén-karbonát, klorid és jodid vegyületek
  • Szerves anyagok közül: a víz alatt elkorhadt növényi anyagok maradékai, kovamoszatok vázai, kagylóhéj törmelékek

Elsősorban pakolás formájában használják a kezelések során (részleges – 1-1 végtag, vagy teljes pakolás). De ha még ennél is természetesebb formájában szeretnénk használni akkor a partközeli széleken tapossunk, vagy még kényelmesebben a speciálisan iszapfürdőzéshez kialakított „dagonyázót” vegyük igénybe.

Mikor ne?

Iszappakolást, kezelést önmagában véve veszélytelen igénybe venni, de célszerűbb, ha előtte orvos tanácsát is kikérjük. Mert bármilyen heveny megbetegedés, fertőzés, láz, gyulladás vagy bőrsérülés, súlyos szívbetegség, súlyos máj-vagy vesebetegség, daganat, aktív tuberkolózis, gyulladásos reumatológiai betegségek aktív stádiuma valamit terhesség estén nem javasolt.

A hévízi gyógyiszap nemcsak helyben használható, hanem Hévízi Pannon Gyógyiszap néven forgalmazott gyógytermék máshol is megvásárolható (interneten, vagy pl. a helyi gyógyszertárban).

Tudtad, hogy a hévízi iszapos kezelések a Hévíz Tradicionális Kúra alap elemét képezik? És azt, hogy kozmetikai célokra is használják?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr777593232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása