I Love Hévíz

Titkok és rejtelmek a világhírű gyógytó városából, Hévízről!

Különleges lakók

 

A hévízi gyógytavat a világ legnagyobb biológiailag aktív tavaként emlegetjük, mert hiszen az. Ha biológiai aktivitásáról beszélünk, akkor elsősorban a vízben élő láthatatlan jótékony baktériumokra, algákra, gondolunk, amelyek egyáltalán nem zavarnak bennünket a fürdésben. A biológiához hozzátartozik a tó flórája és faunája is. Vannak olyan élőlények, amelyek nem csak a mikroszkóp alatt láthatók: csigák, halak, békák, teknősök, cickányok, madarak.

Közülük szerintem az egyik legkülönlegesebb, a kis vöcsök.

kisvocsok.jpg

A visszatérő törzsvendégek szinte már „régi barát(ok)ként” üdvözlik a Tófürdő területén (egyik lépcsőjén) lakó kis vöcsök családo(ka)t. Különösen nagy élmény lehet részünk, ha elcsípjük az éppen költő, vagy az éppen kikelő fiókákat. Egyik vendégünk szerencsés volt, hiszen lencsevégre kapta az éppen költő madárkákat (fenti fotó).

 Mit kell tudni a kis vöcsökről?

  • Magyarországon a leggyakoribb vöcsök faj, védett
  • vízi rovarokon él, de növényi részeket is fogyaszt
  • vándorló madár, de a Hévízi tóról még ősszel sem vándorol el
  • a tojók április és július között 4-6 tojást raknak, amelyeket a szülők felváltva őriznek

 

Ha a Tófürdőn jártok, mindenképpen látogassátok meg valamelyik családot, hogy lencsevégre kapjátok őket, mint az a szerencsés látogató, aki az alábbi felvételt készítette:

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveheviz.blog.hu/api/trackback/id/tr407548946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása